-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Operatie Mali

Mali

Het detachement werkt in het Koulikoro Training Center (KTC), op ongeveer zestig kilometer van  Bamako, de hoofdstad van Mali.

Tot midden juli 2017 werken er in Mali ongeveer 175 Belgische militairen voor de European Union Training Mission (EUTM Mali). Zij zijn verdeeld over het hoofdkwartier in Bamako en het trainingscentrum in Koulikoro.

In het kamp van Koulikoro werken ze binnen een internationale compagnie die de installaties, de instructeurs en het personeel van de EUTM beschermt. De Belgen voeren die opdracht uit in samenwerking met een Malinese compagnie voor troepenbescherming.

Ze escorteren ook konvooien tussen het kamp van Koulikoro en het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako, ongeveer zestig kilometer verderop. Bij incidenten kunnen ze deelnemen aan een snellereactiemacht.

Momenteel is het Belgische detachement in Koulikoro samengesteld uit militairen van het 3 Bataljon Parachutisten uit Tielen.

België heeft momenteel de leiding over het hoofdkwartier in Bamako. De EUTM staat onder het bevel van brigadegeneraal Peter Devogelaere, de commandant van de Lichte Brigade. Die opdracht zal Defensie gedurende minstens één jaar uitvoeren. Nadien kan de regering beslissen om ze eventueel te verlengen.

 

recente artikelen

Beschermingstroepen oefenen medische evacuatie in Mali

Voor de operatie EUTM Mali levert het 3 Bataljon Parachutisten uit Tielen momenteel het detachement force protection. Gedurende drie dagen hebben die pelotons medische evacuatietechnieken geoefend.

Defensie stelt operaties 2017 voor

Op een persconferentie in het Kwartier Koningin Elisabeth in Evere heeft Defensie op 17 januari de operationele vooruitzichten voor 2017 voorgesteld aan de pers. De conferentie begon met een overzicht van de buitenlandse operaties van 2016 en niet te vergeten de inzet in eigen land.

Brigadegeneraal Peter Devogelaere nieuwe commandant EUTM Mali

Brigadegeneraal Peter Devogelaere nam op 19 december het commando over van de European Union Training Mission (EUTM) in Mali. Hij volgt daarmee brigadegeneraal Eric Harvent op, die sinds 3 juli 2016 aan het hoofd van de missie stond.

Onze inzet gaat verder

De hoofdopdracht van Defensie is bijdragen aan militaire operaties van onder andere de NAVO, de Europese Unie of de Verenigde Naties. Een beeldoverzicht van de actuele operaties.

Tweede reeks lokale opleidingen in Mali

In Segou, in Mali, werd in juni het eerste Combined Mobile Advisory and Training Team opgericht. Onder die vlag geven de instructeurs van de European Union Training Mission Mali hun opleidingen voortaan bij de eenheden zelf. Op vraag van de Malinese overheid wordt momenteel in Kati een tweede CMATT opgericht, met enkele Belgische instructeurs.

Pages