-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marinecomponent

De schepen van de Marinecomponent laten de Belgische vlag wapperen over alle wereldzeeën. Van patrouilleschip tot fregat, van de Belgische binnenwateren over de Baltische Zee tot op de Indische Oceaan: onze bemanningen bewijzen dat veelzijdigheid te rijmen valt met competentie en erkenning.

Onze vlaggenschepen, de fregatten Leopold I en Louise-Marie, voeren een ervaren vloot aan van mijnenjagers, een commando- en steunschip, een opleidingsschip en een schip voor oceanografisch onderzoek.

De voorbije jaren hebben onze fregatten hun professionaliteit bewezen tijdens de Europese operatie Atalanta. Voor de kust van Somalië en rond de Hoorn van Afrika hielpen ze handelsschepen te beschermen tegen piraterij.

Elk jaar nemen Belgische mijnenjagers deel aan een ontmijningsoperatiecampagne van de NAVO. Dit doen ze binnen een internationaal eskader dat opereert van de Baltische tot de Middellandse Zee.

Verscheidene Belgische marinemilitairen werken ook op de staven van internationale maritieme operaties.

Het devies van de Marinecomponent in haar wapenschild is non multa sed multum, niet de kwantiteit maar de kwaliteit is het belangrijkste.

recente artikelen

Defensie in de wereld: gevechtssteun, opleiding, medische hulp en meer

Defensie heeft op 30 september een persconferentie gehouden over de lopende militaire operaties, met voorop operatie Desert Falcon (ODF). De opdrachten van onze F-16's in Irak en Syrië zijn volop in het nieuws. Defensie legde dan ook in detail het verloop, het doel en de resultaten van de operatie uit.

De jaarlijkse herdenking voor luitenant-ter-zee Victor Billet

Op 27 september vond in de marinekazerne van Sint-Kruis (Brugge) een herdenkingsplechtigheid plaats voor luitenant-ter-zee Victor Billet. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn kinderen en kapitein-ter-zee Vincent Hap, vertegenwoordiger van de commandant van de Marinecomponent.

Toekomstige marineofficieren in het veld

De Koninklijke Militaire school (KMS) heeft in Leopoldsburg het jaarlijkse MIF-kamp (militaire initiatiefase) georganiseerd. Daarbij ongergingen kandidaat-officieren gedurende zes weken een doorgedreven militaire training. De marine volgde drie van de twaalf marineleerlingen van dichtbij en polste naar hun ervaringen als prille militair!

Godetia klaargestoomd voor volgende opdrachten

Sinds begin augustus wordt in Duinkerke (FR) volop gewerkt en gesleuteld aan het Commando –en Logistiek steunschip A960 Godetia. Het schip wordt voor de zoveelste keer ingezet in de Golf van Guinee !

Nieuwe commandant voor de marine

Op de marinebasis van Zeebrugge heeft viceadmiraal Michel Hofman, de onderstafchef Operaties en Training, op dinsdag 20 september divisieadmiraal Wim Robberecht aangesteld als nieuwe commandant van de Marinecomponent.

Pages