-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Hulp aan de politie en het land

Op vrijdag 23 januari eindigt de eerst week militaire inzet in eigen land om de politie te ondersteunen. Sinds donderdag werd die hulp zelfs nog verhoogd, met militaire versterkingen aan de justitiepaleizen van Luik, Hoei en Verviers.

Nieuwe installatie voor vernietiging van gifgasgranaten

Defensie heeft een nieuwe installatie aangekocht om toxische projectielen te vernietigen. Het contract voor de bouw van die hoogtechnologische Static Detonation Chamber (SDC) werd op 23 december toegewezen aan de Zweedse firma Dynasafe.

Belgische Land- en Luchtcomponent bezoeken ABNL

Op 12 en 13 januari hebben de commandanten van de Belgische Land- en Luchtcomponent een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier Admiraliteit Benelux (ABNL) in Den Helder. Generaal-majoor Jean-Paul Deconinck en generaal-majoor vlieger Frederik Vansina waren daarbij vergezeld van de adjunct-stafchef Operaties en Training, flottieljeadmiraal Georges Heeren.

Defensie in het straatbeeld

Er staat een maximum van 300 militairen klaar om mogelijke terroristische doelwitten te beveiligen. De inzet van militairen voor bewakingsopdrachten is gisteren beslist door de Federale Regering ...

Ardense Jagers beëindigen opdracht in Mali

Meer dan zeventig Belgische militairen – voornamelijk van het Bataljon Ardense Jagers – zijn zondagavond 11 januari teruggekeerd uit Mali. Daar hebben ze vier maanden lang deelgenomen aan de Europese opleidingsmissie voor het Malinese leger (EUTM Mali) door de Europese instructeurs te beveiligen.

Pages