-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

“Niemand kan nog zonder de andere”

De Nederlandse Air Manoeuvre Brigade houdt van 25 januari tot 5 februari een grootscheepse oefening in de provincies Limburg, Luik en Antwerpen. Dat doen ze samen met zo'n tachtig Belgische paracommando's van het 2 Bataljon Commando's uit Flawinne.

De para’s van Tielen dragen het hart op de juiste plaats

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het 3 Bataljon Parachutisten in de sporthal op het militaire domein in Tielen op donderdag 21 januari 2016 overhandigde de korpscommandant, luitenant-kolonel Bart Verbist, twee cheques aan de twee peterinstellingen van het bataljon.

HayaBusa springt naar eerste overwinning dit jaar

Voor het derde jaar op rij hebben de jongens van het militaire skydiveteam HayaBusa de eerste plaats weggekaapt op de Windoor Windgames. Dat vond op 22 en 23 januari plaats in Empuriabrava, Spanje.

“Prins Boudewijn is een voorbeeldfiguur”

De nieuwe bataljonsdag van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers valt voortaan rond de sterfdatum van hun voorbeeld: prins Boudewijn. De toenmalige troonopvolger overleed exact 125 jaar geleden. Op 21 januari stroomde de kerk van Laken vol om de kroonprins te herdenken.

Operaties: de rode draad doorheen 2015

Het nieuwe jaar is intussen volop van start gegaan. Tijd om terug te kijken op militaire operaties van het voorbije jaar. Welke buitenlandse opdrachten zijn gestart? En wat met die binnenlandse operatie: Vigilant Guardian?

Pages