-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

‘Vliegbasis’ onder vuur in Leopoldsburg

Schoten weerklinken in het fictieve dorp Laakheide van het kamp Beverlo. Het maakt deel uit van een grote oefening om een luchtmachtbasis te beveiligen, die op 18 december plaatsvond in Leopoldsburg.

Nationale begrafenis voor koningin Fabiola

In Brussel is koningin Fabiola vandaag plechtig begraven. Ze kreeg een nationale begrafenis, waarin de Carabiniers-Grenadiers, leerling-officieren van de Koninklijke Militaire School en de drie militaire muziekkapellen een prominente rol speelden.

Battle of the Bulge

Op uitnodiging van de vereniging 'Veteran of the Battle Of the Bulge' , kwam een delegatie van Amerikaanse oud-strijders en hun families naar Bastenaken. Zeventig jaar na datum getuigen ze daar over de oorlogsgruwel van destijds.

Belgische militairen verlaten Libanon

In Zuid-Libanon heeft het Belgische detachement op 10 december officieel zijn vlag gestreken. Dat gebeurde in het Franse VN-kamp van At-Tiri, in het bijzijn van Defensieminister Steven Vandeput. Daarmee komt een einde aan acht jaar Belgische ontmijningsoperaties in Libanon, door de Belgian-Luxembourg Forces in Lebanon (BELUFIL).

Wereldkampioenen vrije val

De Belgische valschermspringers van Hayabusa Defence hebben op dinsdag 9 december 2014 hun drievoudige wereldtitel gevierd in het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen. De ploeg stelde ook haar nieuwe samenstelling voor aan de pers.

Pages