-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

100 jaar bescherming tegen de dreiging van chemische wapens

Een tentoonstelling over “100 jaar individuele bescherming tegen de dreiging van chemische wapens”, georganiseerd door de Defensielaboratoria, zal van 21 tot 26 april doorgaan in de Kazematten in Ieper. De tentoonstelling opent op de vooravond van de herdenking van de eerste grootschalige gasaanval in Ieper op 22 april 1915, honderd jaar geleden.

Mars van het 11de Linie

Tussen Leopoldsburg en Hasselt gaat op 9 april de zestiende Mars 11e Linie door. Voor het zesde jaar op rij organiseren wandelclubs deze mars met de steun van Defensie. Ze willen de herinnering aan het 11e Linieregiment in Hasselt levendig te houden, dat in 1956 ontbonden werd.

Crisissimulatie voor de staven van de Lichte Brigade

Het 2 Bataljon Commando's bereidt zich voor om in 2016 deel te nemen aan de NATO Response Force. Op donderdag 2 april eindigde de tweede voorbereidingsfase. Heel het hoofdkwartier van de Lichte Brigade had zich in Elsenborn ontplooid voor de oefening Dagger Trip, een doorgedreven simulatie van een crisisbeheersingsoperatie.

Bataljonsoefening Burly Piranha

Eind april wordt het Bataljon Bevrijding – 5 Linie geëvalueerd op nationaal niveau. Tijdens die evaluatie wordt de paraatheid van de eenheid gecontroleerd. Na het slagen in die belangrijke test is de eenheid standby om eventueel ingezet te worden tijdens buitenlandse operaties.

Minister bezoekt oefening 1/3 Bataljon Lansiers

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft op dinsdag 24 maart een bezoek gebracht aan het detachement van het 1/3 Bataljon Lansiers in het kamp van Sennelager in Duitsland. Die gevechtseenheid uit Marche-en-Famenne traint er zich als voorbereiding op zijn opdracht in Mali, later dit jaar.

Pages