-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Belgische F-16’s in Irak

De Belgische F-16's hebben in Irak tot nu toe al 107 gronddoelen vernietigd. Die vluchten voeren ze samen met een internationale coalitie uit in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), op vraag van het Iraakse leger.

Sint-Jorisherdenking voor de maneuvertroepen

Donderdag 23 april 2015 was de dag van Sint-Joris, de patroonheilige van de cavalerie. In Brussel waren er plechtigheden voor de maneuvertroepen aan het monument voor de infanterie en dat voor de cavalerie en de pantsertroepen.

Eerste gifgasaanval eeuw geleden

Een dodende wolk chloorgas sloeg op 22 april 1915 een bres van zes kilometer in de stellingen van de geallieerden. Honderd jaar later herdenkt Koning Filip in de Westhoek de duizenden slachtoffers die bij die allereerste gifgasaanval vielen.

Bataljon Jagers te Paard verkent Hohenfels

Een honderdtal militairen van het Bataljon Jagers te Paard neemt van 14 tot 30 april in Duitsland deel aan Saber Junction. Met die grootscheepse oefening wil het U.S. Army Europe de NAVO- en partnerlanden voorbereiden op offensieve, defensieve en stabiliteitsoperaties.

100 jaar bescherming tegen de dreiging van chemische wapens

Een tentoonstelling over “100 jaar individuele bescherming tegen de dreiging van chemische wapens”, georganiseerd door de Defensielaboratoria, zal van 21 tot 26 april doorgaan in de Kazematten in Ieper. De tentoonstelling opent op de vooravond van de herdenking van de eerste grootschalige gasaanval in Ieper op 22 april 1915, honderd jaar geleden.

Pages