-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Kolonel Sodermans liet een dagboek na over WOI

Marcel Sodermans begon aan de 'Groote Oorlog' als gewoon soldaat, maar onderscheidde zich aan de IJzer wegens zijn militaire activiteiten, zodat hij snel opklom in rang. In 1918 was hij luitenant en ging vervolgens naar de Militaire School om carrière te maken binnen het officierenkader.

VN-Veiligheidsraad bezoekt Poelkapelle

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op zondag 10 augustus 2014 de militaire basis van Poelkapelle bezocht. In dat kwartier worden chemische wapens uit de Eerste Wereldoorlog vernietigd. Centraal tijdens het bezoek stond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de lessen die daaruit getrokken kunnen worden.

Het Belgische detachement in Libanon viert 21 juli

Ondanks de afstand hebben de militairen van het Belgische detachement in Libanon met stijl hun Nationale Feestdag gevierd.

De infrastructuurploeg: onmisbaar achter de schermen

De infrastructuurploeg telt vier personen: een elektricien-schilder, een loodgieter-soldeerder, een timmerman-metser en een ploegchef met een opleiding elektriciteit en bouwkundige mechanica. Een heleboel capaciteiten en kwaliteiten dus, die sterk gewaardeerd worden binnen het detachement.

Soldaten van het 11 Bataljon Genie reanimeren man met hartstilstand

Tijdens de Mars van de Vriendschap (MESA: Marche Européenne du Souvenir et de l'Amitié) hebben twee militairen van het 11 Bataljon Genie op 25 juni 2014 het leven gered van een man met een hartstilstand.

Pages