-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Luxemburgs bezoek bij het Bataljon Jagers te Paard

Generaal Romain Mancinelli, de Luxemburgse Defensiechef, bracht afgelopen maandag 4 mei 2015 een bezoek aan het Bataljon Jagers te Paard. Hij werd vergezeld door zijn Belgische tegenhanger generaal vlieger Gerard Van Caelenberge. Beiden werden begroet door de korpscommandant, luitenant-kolonel Francis Pierard.

Water en hindernissen tijdens Survival Trophy

Op het domein Kelchterhoef in Houthalen heeft op woensdag 29 april opnieuw de Survival Trophy plaatsgevonden. Daarbij kwamen 133 jongerenploegen het beste van zichzelf geven.

Militaire bewaking op straat verlengd

Omwille van de terreurdreiging zullen er nog een maand langer militairen op straat aanwezig blijven, tot 1 juni 2015. Dat heeft de ministerraad beslist op donderdag 30 april.

Belgische F-16’s in Irak

De Belgische F-16's hebben in Irak tot nu toe al 107 gronddoelen vernietigd. Die vluchten voeren ze samen met een internationale coalitie uit in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), op vraag van het Iraakse leger.

Sint-Jorisherdenking voor de maneuvertroepen

Donderdag 23 april 2015 was de dag van Sint-Joris, de patroonheilige van de cavalerie. In Brussel waren er plechtigheden voor de maneuvertroepen aan het monument voor de infanterie en dat voor de cavalerie en de pantsertroepen.

Pages