-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Genie legt tijdelijke brug in Ittre

Het 4 Bataljon Genie uit Jambes heeft op woensdag 1 oktober een tijdelijke brug geïnstalleerd in de Rue aux Cailloux in Ittre. Door de hevige regen op 29 juli was de oorspronkelijke brug ingestort en meegesleurd door het overtollige water. Het geniebataljon gebruikte zeer uitzonderlijk een Leguan-brugslagtank om de constructie op zijn plaats te leggen.

Nieuwe commandant voor de Landcomponent

Generaal-majoor Jean-Paul Deconinck heeft het bevel over de Landcomponent overgenomen van generaal-majoor Hubert De Vos. Dat gebeurde op dinsdag 30 september tijdens een plechtigheid op het Chazalplein in Leopoldsburg.

Start werken pontonbrug over Schelde

Van 3 tot 5 oktober zal een pontonbrug over de Schelde in Antwerpen toegankelijk zijn voor het grote publiek. Voor dit huzarenstukje is heel wat voorbereiding en constructiewerk nodig. Daar zijn het 11 Bataljon Genie en hun Nederlandse collega's van het 101 Geniebataljon op zondag 28 september mee gestart.

Carrièrestop voor intensieve opleiding

De Landcomponent gaf een grote operationele demonstratie op woensdag 17 september 2014 op het terrein van Leopoldsburg. Deze uitzonderlijke oefening werd georganiseerd in het kader van de voortgezette vorming van officieren, meer bepaald de toekomstige hogere officieren die net begonnen aan hun eenjarige opleiding aan het Defensiecollege.

Internationale schietinstructeurs verzamelen in Leopoldsburg

Schietinstructeurs uit zeven verschillende landen komen van 15 tot 19 september samen voor een internationaal seminarie technieken gevechtsschieten (TGS). Een week lang delen ze hun expertise en ervaring met elkaar op het schietterrein van Leopoldsburg.

Pages