-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Special forces heroveren gekaapt schip

Op het 'gekaapte' fregat Leopold I vond op 27 april een gijzelingsactie plaats in de haven van Zeebrugge. De special forces kregen de opdracht de situatie te ontmijnen met de hulp van het patrouillevaartuig Castor.

Ontsmetten bij 35 graden

Enkele weken geleden kreeg het noorden van Afghanistan nog af te rekenen met zware regen en overstromingen. Vandaag genieten de 59 Belgen in Mazar-e-Sharif van een staalblauwe lucht en temperaturen boven dertig graden. Een nieuwe uitdaging voor het CBRN-peloton, dat instaat voor de verdediging tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire aanvallen.

Gevechtsgenie in de kijker in Congo

Momenteel is een detachement van het 4 Bataljon Genie van Amay op missie in de Democratische Republiek Congo om er instructeurs voor de gevechtsgenie te coachen.

NAVO-oefening Brave Beduin

In het Deense Skive vindt van 25 tot 28 april de NAVO-oefening Brave Beduin plaats. 320 deelnemers uit vijftien lidstaten en het NAVO-hoofdkwartier trainen er hun reacties op chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) aanvallen.

Dany Boon filmt in de kazerne van Jambes

Voor zijn nieuwste film 'Raid Dingue' heeft de Franse acteur-regisseur Dany Boon gedurende enkele dagen opnames gemaakt in de geniekazerne in Jambes. Die samenwerking met Defensie ging twee jaar geleden al van start.

Pages