-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent

De Landcomponent is de grootste component qua manschappen. Hij bestaat uit twee brigades, met daarnaast nog een artillerie-eenheid, twee geniebataljons en verkenningstroepen. Drie logistieke eenheden en drie telecommunicatiegroepen (CIS ), samen met vier trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst.

In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. Hun opdracht: zich voorbereiden op en trainen voor buitenlandse opdrachten. Want de Landcomponent stuurt permanent honderden militairen op opdracht, overal ter wereld en zelfs op zee. Ze doen aan coaching in Afghanistan, ontmijning in Libanon, vorming in de Democratische Republiek Congo en Burundi, beveiliging in Mali, boarding op zee …

De Landcomponent is met zijn 35 eenheden in heel wat internationale operaties betrokken en voert een hele waaier aan opdrachten uit. Maar ook op Belgisch grondgebied kunnen landtroepen hulp bieden aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de verdediging van het land.

Hun motto is: ‘With people , amongst people’: omdat een militair van de Landcomponent steeds op het terrein staat, middenin het conflict. Samen met collega’s en in rechtstreeks contact met burgers en tegenstanders. Iets wat hun opdracht steeds tot een uitdaging maakt.

recente artikelen

Paracommando's tweede in Europese survivalwedstrijd

Van 29 september tot 3 oktober vond in Vyskov (Tsjechië) de tiende editie van de Summer Survival plaats. Dat is een uitdagende multidisciplinaire internationale wedstrijd voor militaire teams van drie personen waarbij de deelnemers blijk moeten geven van buitengewone fysieke en mentale uithouding.

Lichte Brigade traint in de Franse Pyreneeën

Zo'n 150 Belgische militairen uit verschillende eenheden zijn sinds midden oktober gestart met een intensieve trainingsperiode in de streek van Pau, aan de voet van de Pyreneeën.

Nieuwe Defensieminister verwelkomd

De Defensiestaf in Evere heeft op 20 oktober de kersverse minister Steven Vandeput ontvangen. Die maakte meteen kennis met een traditionele militaire parade. Daarna volgde een uitgebreide briefing over wat er momenteel bij het leger leeft.

De laatste dagen voor het detachement BELUFIL 24

Na vier maanden succesvolle opdracht in Libanon, is het tijd voor het detachement BELUFIL 24 om de fakkel door te geven aan het detachement BELUFIL 25.

Belgen in Libanon ontvangen VN-medaille

Op 10 oktober werden de Belgische militairen van het detachement BELUFIL 24 gedecoreerd met de VN-medaille tijdens een parade in het kamp 2-45 van AT-Tiri.

Pages