-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

M924 Primula

M924 Primula

De M924 Primula is een van de zes mijnenjagers van de Belgische marine.  Het schip heeft als hoofdopdracht om alle soorten zeemijnen op te sporen en te neutraliseren: op en in de zeebodem of zwevend in het water.

Die opdracht vindt ook buiten onze landsgrenzen plaats, om de NAVO-bondgenoten te beschermen. Op die manier verzekeren de mijnenjagers de veiligheid van de scheepvaart in havens en op drukke vaarroutes en ankerplaatsen. Bijkomend leiden de mijnenjagers ook studenten op en voeren ze diplomatieke opdrachten uit om België in het buitenland te vertegenwoordigen. De bemanning bestaat uit 36 militairen: vier officieren, vijftien onderofficieren en zeventien matrozen.

De leuze van de Primula luidt: Major e longinquo reverentia (Van verre is de eerbied groter).

Recente artikels

Mijnenjager Primula vervoegt NAVO-eskader

Op 4 september verliet de M924 Primula zijn thuishaven richting Baltische Zee. Daar zal de mijnenjager het permanente NAVO-mijnenbestrijdingseskader voor de Noord-Atlantische wateren vervoegen, de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1).

Drie Belgische schepen op oefening op Baltische Zee

Op zondag 28 mei, omstreeks 17 uur, hebben het logistieke steunschip Godetia en de mijnenjagers Primula en Narcis koers gezet richting Baltische Zee. Daar nemen ze deel aan de NAVO-oefening US Baltops 2017.

Een uitzonderlijke ontmoeting

Deze week zijn twee NAVO-vloten aanwezig in de Baltische Zee om gezamenlijke oefeningen uit te voeren: de gevechtsvloot SNMG 1 en de mijnenbestrijdingsvloot SNMCMG 1.

De mijnenjager Primula richting hoge Noorden

De M924 Primula is op 27 april richting Oslo Fjord vertrokken. Daar zal het schip het mijnenbestrijdingseskader van de NAVO vervoegen. De Primula had enkele weken het eskader verlaten voor een technisch onderhoud.

Joint Warrior is gestart

Joint Warrior 2017, een van de grootste militaire oefeningen is gestart. De Marinecomponent zet drie schepen in.