-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

M924 Primula

M924 Primula

De M924 Primula is een van de zes mijnenjagers van de Belgische marine.  Het schip heeft als hoofdopdracht om alle soorten zeemijnen op te sporen en te neutraliseren: op en in de zeebodem of zwevend in het water.

Die opdracht vindt ook buiten onze landsgrenzen plaats, om de NAVO-bondgenoten te beschermen. Op die manier verzekeren de mijnenjagers de veiligheid van de scheepvaart in havens en op drukke vaarroutes en ankerplaatsen. Bijkomend leiden de mijnenjagers ook studenten op en voeren ze diplomatieke opdrachten uit om België in het buitenland te vertegenwoordigen. De bemanning bestaat uit 36 militairen: vier officieren, vijftien onderofficieren en zeventien matrozen.

De leuze van de Primula luidt: Major e longinquo reverentia (Van verre is de eerbied groter).

Recente artikels

Joint Warrior is gestart

Joint Warrior 2017, een van de grootste militaire oefeningen is gestart. De Marinecomponent zet drie schepen in.

Sail to your dream

Op woensdag 1 maart heeft de Marinecomponent twee van zijn schepen voor het publiek opengesteld. Aan de Rigakaai in Gent lagen de mijnenjager Primula en het patrouilleschip Pollux aangemeerd voor het rekruteringsevenement Sail to your dream.

Technicus bij de marine, een aantrekkelijk beroep

Sinds maandag 12 december wordt de mijnenjager M924 Primula ingezet als opleidingsplatform voor de leerling-onderofficieren van de technische school van het Competentiecentrum van de Marinecomponent.

Een vis genaamd Remus

De zee is rustig wanneer we aan boord gaan van de M917 Crocus, een van onze zes mijnenjagers. Aan boord maakt het Very Shallow Water-team (VSW) zich klaar om de Remus 100, een autonome onderwaterrobot, te ontplooien. Het tuig zal gedurende drie dagen de oefenzone met een oppervlakte van ongeveer zeven km2 (1 op 2 Nautische mijl) op 30 km van de kustlijn van Zeebrugge afschuimen op zoek naar oefenmijnen en ander verspreid lokaas. Het VSW-team doet dit samen met de mijnenjagers M923 Narcis en M924 Primula.

#21juli: Zeventig jaar Zeemacht

De Belgische marine bestaat sinds 1 februari 1946, toen de Belgische regering officieel de Zeemacht oprichtte. Over de jaren heen breidde de vloot zich uit en onderging ze meerdere moderniseringsprogramma’s.