-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

M923 Narcis

M923 Narcis

De M923 Narcis is een van de zes mijnenjagers van de Belgische marine. Het schip heeft als hoofdopdracht om alle soorten zeemijnen op te sporen en te neutraliseren: op en in de zeebodem of zwevend in het water.

Die opdracht vindt ook buiten onze landsgrenzen plaats, om de NAVO-bondgenoten te beschermen. Op die manier verzekeren de mijnenjagers de veiligheid van de scheepvaart in havens en op drukke vaarroutes en ankerplaatsen.

Bijkomend leiden de mijnenjagers ook studenten op en voeren ze diplomatieke opdrachten uit om België in het buitenland te vertegenwoordigen.

De bemanning bestaat uit 36 militairen: vier officieren, vijftien onderofficieren en zeventien matrozen. De leuze van de Narcis luidt: In arduis constans (Standvastig in tegenspoed).

Recente artikels

Twee NAVO-vloten uitzonderlijk in één haven

Van 6 tot 14 maart waren zowel de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), met het Belgische fregat Louise-Marie, als de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) te gast bij het opleidingscentrum Flag Officer Sea Training (FOST) in Plymouth, Groot-Brittannië.

Narcis maakt drie ton explosieven onschadelijk in Kanaal

De Belgische mijnenjager M923 Narcis heeft tijdens een NAVO-operatie in het Kanaal drie ton explosieven uit de beide wereldoorlogen opgeruimd.

Narcis op mijnenjacht met NAVO-vloot

Een scheepshoorn schalt op maandagmorgen 13 februari door de haven van Gent. De mijnenjager Narcis vertrekt naar de Franse Kanaalkust. Daar zal het schip met het NAVO-mijnenbestrijdingseskader mijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog opruimen.

De Narcis is klaar voor NAVO-inzet

De mijnenjager Narcis vertrekt op 12 februari naar Normandië met de mijnenbestrijdingsgroep van de NAVO. Van 30 januari tot 10 februari heeft de bemanning zich daarop voorbereid bij de trainingseenheid voor mijnenbestrijdingsschepen van de Belgische en Nederlandse marine.

NAVO-eskader meert aan in Zeebrugge

Sinds eind vorige week zijn drie schepen van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader te gast in Zeebrugge. Twee weken lang trainen die mijnenjagers hoe ze hun bemanning kunnen beschermen, te land en op zee.