-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

M921 Lobelia

M921 Lobelia

De M921 Lobelia is een van de zes mijnenjagers van de Belgische marine. Het schip heeft als hoofdopdracht om alle soorten zeemijnen op te sporen en te neutraliseren: op en in de zeebodem of zwevend in het water.

Die opdracht vindt ook buiten onze landsgrenzen plaats, om de NAVO-bondgenoten te beschermen. Op die manier verzekeren de mijnenjagers de veiligheid van de scheepvaart in havens en op drukke vaarroutes en ankerplaatsen. Bijkomend leiden de mijnenjagers ook studenten op en voeren ze diplomatieke opdrachten uit om België in het buitenland te vertegenwoordigen.

De bemanning bestaat uit 36 militairen: vier officieren, vijftien onderofficieren en zeventien matrozen. De leuze van de Lobelia luidt: Compos sui (Meester over zichzelf).

Recente artikels

De nieuwe reddende engel op zee

Op vrijdag 14 april heeft weervrouw Sabine Hagedoren het nieuwe multifunctionele schip Sirius gedoopt. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts en alle kustwachtpartners, waaronder de Marinecomponent, vertegenwoordigd door kapitein-ter-zee Vincent Hap.

Zeilschip Mercator opnieuw parel aan de Oostendse kroon

Op 29 maart is de mythische Mercator naar Oostende teruggekeerd. Dat gebeurde na een renovatie van bijna anderhalf jaar op de scheepswerf IDP, langs het kanaal Oostende-Brugge. Dankzij de inzet van de marineslepers Mier en Wesp kon het zeilschip weer zijn trouwe plaats innemen.

Joint Warrior is gestart

Joint Warrior 2017, een van de grootste militaire oefeningen is gestart. De Marinecomponent zet drie schepen in.

De Leopold I in de kijker

In de afgelopen twee jaren kreeg het fregat Leopold I een brede waaier aan, vaak unieke, opdrachten toegeschoven. Het nam deel aan operaties tegen de mensensmokkel en vanuit de Perzische Golf tegen de terroristen van Islamitische Staat. Later schaduwde het ook de Russische vloot rondom het vliegdekschip Kuznetsov.

Peterstad Nijvel zet fregat Leopold I in de bloemetjes

Op 22 maart werd het commando van het fregat Leopold I ontvangen in zijn peterstad Nijvel. Dit gebeurde ter gelegenheid van de aanstelling van de nieuwe commandant van het schip, fregatkapitein Ralf Otto. Hij nam het bevel over van fregatkapitein Luc De Maesschalck.