-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F930 Leopold I

F930 Leopold I

De F930 Leopold I is een van de twee fregatten van onze marine. Het schip kan vredesbewarende operaties uitvoeren voor de snelle reactiemacht van de NAVO , vredesopleggende operaties, defensiediplomatie en collectieve verdediging van het land en de bondgenoten.

De bemanning bestaat uit 145 militairen: vijftien officieren, zeventig onderofficieren en zestig matrozen. De leuze van de Leopold I luidt: Audaces fortuna iuvat (Geluk is met de heldhaftigen).

Recente artikels

De Leopold I in de kijker

In de afgelopen twee jaren kreeg het fregat Leopold I een brede waaier aan, vaak unieke, opdrachten toegeschoven. Het nam deel aan operaties tegen de mensensmokkel en vanuit de Perzische Golf tegen de terroristen van Islamitische Staat. Later schaduwde het ook de Russische vloot rondom het vliegdekschip Kuznetsov.

Peterstad Nijvel zet fregat Leopold I in de bloemetjes

Op 22 maart werd het commando van het fregat Leopold I ontvangen in zijn peterstad Nijvel. Dit gebeurde ter gelegenheid van de aanstelling van de nieuwe commandant van het schip, fregatkapitein Ralf Otto. Hij nam het bevel over van fregatkapitein Luc De Maesschalck.

Een nieuwe commandant voor de Leopold I

Op maandag 30 juni heeft fregatkapitein Ralf Otto het bevel overgenomen van het fregat Leopold I. Hij volgt fregatkapitein Luc De Maesschalck op, die op zijn beurt de leerstoel Marine van het Defensie College in Brussel zal overnemen. De intredende commandant werd aangesteld door kapitein-ter-zee Carl Gillis, directeur Operaties.

Leopold I beëindigt NAVO-oefening met schaduwopdracht

Op 3 oktober begon het Belgische fregat Leopold I de grote oefening Noble Mariner-Joint Warrior. Daarvoor sloot het schip zich aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de permanente gevechtseskaders van de NAVO. De laatste grote oefening van het jaar draaide echter uit op een onverwachte opdracht.

1.160 rekruten in 2017

Defensie heeft op dinsdag 4 oktober in Antwerpen zijn rekruteringsplan voor 2017 bekendgemaakt. Op die persconferentie waren ook minister van Defensie Steven Vandeput en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aanwezig. Nog dit jaar zal Defensie sterker inzetten op jongeren en vooral vrouwen.